Zilele trecute am primit un cocos de tara asa ca m-am hotarat sa incerc o reteta care mi s-a parut interesanta de cand am auzit prima oara de ea - Cocos in Vin. Pe langa cocos am mai folosit ceapa, usturoi, ciuperci proaspete, bacon, 1 litru de vin rosu - sec, putin unt, pasta de rosii, faina, o cana de supa si condimente.
Am inceput prin a transa cocosul. Am separat pulpele superioare de cele inferioare, aripile, pieptul de spate - si am transat pieptul in trei bucati. Reteta de Cocos in Vin necesita supa si am decis sa o fac pe loc. Spatele si gatul le-am pus la fiert intr-un litru si jumatate de apa, impreuna cu un morcov, putina albitura si condimentate cu o lingurita de Delikat (sau sare) si piper. Daca nu aveti timp sa mai faceti si supa necesara, puteti fierbe un cub de Knorr de gaina intr-un ibric, in 250ml de apa.
Restul cocosului l-am presarat cu sare si piper si am rumenit cateva minute toate bucatile, intr-o tigaie. Apoi am mutat bucatile rumenite intr-o oala (cu capac), si am adaugat un litru de vin rosu, sec si cam o cana de supa. Am adaugat si cateva foi de dafin. Daca aveti si o crenguta de cimbru - se potriveste foarte bine. Am tinut pe foc pana a inceput sa fiarba apoi am dat oala la cuptor (se poate tine si pe aragaz, dar eu am preferat cuptorul).
L-am lasat cam o ora la cuptor, asa ca nu m-am grabit cu restul ingredientelor. Daca folositi pui din comert - care se fragezeste mult mai repede - ii ajunge jumatate de ora la cuptor.
Am pregatit si restul ingredientelor. Ceapa am taiat-o in 4 (sau sase - in fuinctie de marime), am tocat usturoiul marunt, si am pregatit bacon-ul (deja taiat - din comert). Ciupercile le-am curatat si le-am rupt in 2-3 pe cele mai mari.
In tigaia in care am rumenit cocosul, am mai adaugat putin ulei si am dat la calit ceapa. Am adaugat si trei lingurite de zahar peste. Daca gasiti ceapa arpagic nu e nevoie de zahar (si nici nu e nevoie sa o taiati, se poate rumenii intreaga). Dupa ce a inceput sa se rumeneasca am adaugat si bacon-ul. Bacon-ul folosit de mine e destul de sarat, asa ca nu am mai adaugat sare. Daca folositi bacon sau kaiser mai putin sarat, nu uitati sa sarati - dupa gust.
Am mai lasat cateva minute, amestecand din cand in cand, apoi am adaugat si usturoiul. Dupa inca 4-5 minute am rasturnat totul intr-un castron. Am topit putin unt in aceasi tigaie si am pus si ciupercile la calit.
Dupa ce s-au rumenit si ciupercile le-am adaugat si pe ele in castron. Am scos cocosul din cuptor si am testat carnea cu varful unui cutit.
Dupa o ora in cuptor era suficient de fragezita asa ca am rasturnat in oala castronul cu ceapa, bacon si ciuperci. Am amestecat putin si am lasat sa fiarba la foc mic timp de 5-10 minute (fara capac - astfel incat sa mai scada putin). In acest timp am tocat niste patrunjel.
In tigaia folosita (fara sa o spal) am mai pus putin ulei si am presarat o lingura cu varf, de faina - la "calit". Am amestecat bine si am adaugat doua polonice din sosul cocosului peste. Am adaugat si doua linguri de sos de rosii. Cand punem faina trebuie amestecat cu grija, sa nu se formeze cocoloase. Am adaugat in oala sosul ingrosat in acest fel si am amestecat bine. Am mai lasat sa fiarba 5 minute si am luat de pe foc. Am adaugat patrunjelul peste.
Am servit cu un pilaf simplu (pe care il puteti fierbe cu restul de supa, daca ati facut). Se poate servi si cu piure de cartofi, si - dupa cum zicea o prietena care este fan mamaliga - se poate servi si cu mamaliga!
Pofta buna!
Ingrediente:
Un cocos de tara - sau pui din comert;
1 litru de vin rosu, sec;
5 cepe albe sau 20 de cepe arpagic;
300 grame ciuperci (proaspete, preferabil);
250 grame bacon sau sunca afumata sau kaiser;
5 catei de usturoi;
1 cana de supa de pui;
o lingura cu varf de faina;
doua linguri de sos de rosii;
o legatura de patrunjel;
50 grame unt;
cateva linguri de ulei;
condimente (foi dafin, cimbru, piper si delikat sau sare).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu