duminică, 14 septembrie 2014

Ghid: Clatite cu diverse toppinguri

Clatitele sunt un preparat foarte versatil. Prin umplutura folosita pot fi complexe sau simple si pot fi folosite la desert, la antreu sau chiar la felul principal. Pentru a gati clatitele este nevoie de putin ulei iar compozitia se face din oua, lapte, apa minerala, un praf de sare si, optional, zahar vanilat. Pentru toppingurile noastre preferate, pe care le vom prezenta aici, e nevoie de: nutella (sau alt produs asemanator), banane, fulgi de nuca de cocos, miere, nuci si biscuiti.
Ouale se bat intr-un castron impreuna cu un praf de sare. Se adauga faina si zaharul vanilat (in cazul in care urmeaza sa folositi clatitele la desert). Se amesteca bine (cu mixerul sau telul) astfel incat sa nu ramana cocoloase.
Se adauga si lichidele treptat pana se obtine consistenta dorita. Eu incep cu laptele si continui cu apa minerala. In functie de consistenta compozitiei, clatitele vor fi mai mai groase si/sau mai pufoase. Acest aluat are tendinta sa se ingroase daca este lasat sa stea, asa ca, daca are consistenta potrivita, putem incepe sa prajim clatitele. 
Ca sa facem clatitele cat mai usor avem nevoie de o tigaie cu marginile joase, de care sa nu se lipeasca (una moderna, antiaderenta este foarte buna). Se incinge tigaia bine si se unge cu putin ulei (cu o pensula este cel mai usor). Cu un polonic (sau o cana) se ia aluat suficient si se intinde cat mai uniform in tigaie. Eu tin tigaia intr-o mana, usor inclinata si torn aluatul, rotind tigaia usor astfel incat sa se intinda aluatul pe toata suprafata.
Daca va raman goluri nu va faceti griji, luati repede inca putin aluat si completati. Cantitatea necesara pentru o clatita va depinde de diametrul tigaii, dar nu trebuie pus mai mult decat e necesar pentru a acoperi, uniform, suprafata acesteia. Cand marginile clatitei incep sa se rumeneasca e timpul sa o intoarcem. Daca aveti indemanare puteti incerca sa le aruncati in aer sa se rasuceasca si sa le prindeti in tigaie - dar nu uitati ca asa pot ajunge clatitele lipite de tavan. Eu prefer sa folosesc o spatula subtire (preferabil cu suprafata mai mare) pe care o strecor sub clatita, o ridic si o intorc, usor si fara riscuri.
Se mai tine putin pe foc pana cand incepe sa se rumeneasca si pe a doua parte (se verifica usor, ridicand-o putin cu aceeasi spatula). Clatitele se aseaza pe o farfurie intinsa, una peste alta.
Ingrediente folosite: 3 oua, 500g faina, 600ml lapte, 250-300ml apa minerala, un praf de sare si - pentru clatite dulci 1-2 plicuri de zahar vanilat. Ingredientele pot fi modificate cu usurinta. De exemplu se pot folosi 3oua 300g faina, 300ml lapte si 250ml apa minerala iar clatitele vor avea aproape acelasi gust dar vor fi ceva mai consistente - si desigur, mai putine. Se poate renunta si la o parte din oua, trebuie doar sa avem grija ca la final sa obtinem consistenta dorita a aluatului.
Pentru toppinguri, pe langa obisnuitele clatite cu gem, noua ne plac foarte mult urmatoarele:
Clatite cu ciocolata si banane: Intindem nutella intr-un strat subtire pe jumatate din suprafata clatitei. Peste ciocolata, pe un sfert de clatita, asezam felii de banane (cam 3-4mm grosime). 
Clatita o impaturim in forma de triunghi, in jurul bananelor.
Clatite cu ciocolata si nuca de cocos: La fel ca mai devreme, intindem nutella pe jumatate din suprafata clatitei. presaram fulgi de nuca de cocos, dupa gust, si rulam clatita.








Clatite cu miere, biscuiti si nuci: Pe centrul unei clatite intindem un strat de miere, nu prea gros. Peste acest strat presaram cateva nuci zdrobite si bucatele de biscuiti. Se ridica o margine peste centrul umplut astfel si apoi se ruleaza cu grija.








Noi am folosit nuci pecan (mie imi plac foarte mult) si biscuiti digestivi. Se pot folosi la fel de bine nuci normale sau alune de padure si orice fel de biscuite dulce.
Cantitatea de ingrediente va fi diferita, in functie de numarul de clatite si de cat de mult le umpleti. 
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu