sâmbătă, 25 octombrie 2014

Dovleac la cuptor cu parmezan

V-am aratat deja cum sa faceti supa si dulciuri delicioase din dovleac, pentru Halloween si nu numai. Asa ca e cazul sa gatim si alte feluri de mancare din dovleac. Aceasta reteta se poate consuma atat simpla cat si ca garnitura.
Aveti nevoie de dovleac placintar, vin alb, parmezan (ras) si condimente (seminte coriandru, 1 chili uscat, cimbru, nucsoara, sare si piper.
In primul rand trebuie curatat dovleacul de seminte si de coaja. Se taie felii de cel putin 1cm grosime (nu mai mult de 2cm).
Zdrobiti sau macinati grosier semintele de coriandru si chili-ul uscat. Stropiti dovleacul cu putin ulei de masline si presarati condimentele peste: coriandru, chili, piper, cimbru, si o lingurita de sare. Amestecati astfel incat sa se condimenteze toate feliile.
Dovleacul astfel condimentat se aseaza intr-o tava in care feliile sa incapa in picioare, dar cat mai inghesuit. Luati o bucata de hartie de copt ceva mai mare decat tava, udati-o sub robinet si stoarceti-o putin. Intindeti-o peste tava si indoiti-o astfel incat sa etanseizeze cat mai bine.
Se da la cuptor pentru 30 de minute (cuptorul sa fie deja incins). In acest timp radeti parmezanul si o jumatate de nucsoara. Amestecati nucsoara si jumatate din parmezan cu vinul alb si, dupa gust, mai puteti adauga piper si sare. Dupa 30 de minute verificati daca dovleacul s-a inmuiat. Daca furculita nu intra usor in el mai lasati-l 10 minute. Daca este suficient de facut indepartati hartia si adaugati sosul facut din vin. Presarati restul de parmezan peste si mai lasati la cuptor pentru inca 10-15 minute.
Serviti ca atare sau ca garnitura la friptura. Cel mai bine se potriveste alaturi de rata sau porc.
Pofta buna!

Ingrediente:
1kg dovleac placintar;
150ml vin alb sec sau demisec;
o lingurita rasa cu seminte de coriandru;
o lingurita rasa de cimbru uscat (sau 2-3 lingurite proaspat);
o jumatate de nucsoara;
cateva linguri ulei de masline;
100g parmezan ras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu