sâmbătă, 29 iunie 2013

Negresa mea preferata


Una dintre retetele mele preferate, inspirate de Nigella Lawson, este reteta de negresa. Este o reteta foarte simpla care insa are un ingredient mai greu de gasit pe la noi, cu exceptia Mega Image-ului: zaharul Muscovado.
Astfel, pentru inceput se pregatesc ingredientele (fiind o reteta la care timpul si temperatura sunt importante, e bine sa avem totul la indemana: se portioneaza 150 gr de margarina de gatit, se pune pachetul de zahar Muscovado la indemana (de obicei are 300 gr), se cern 75 gr cacao care se amesteca cu 150 gr faina cernuta si o lingurita de bicarbonat de sodiu, se bat 4 oua cu o lingurita esenta de vanilie, se marunteste ciocolata (cam 150 gr, poate fi cu lapte, neagra sau amestec, in functie de preferinte) si se tapeteaza cu hartie de copt o tava dreptunghiulara sau patrata cu latura de aprox. 25 cm si inaltimea de 5 cm.
Cu ingredientele pregatite, ne apucam de treaba: dam drumul cuptorului la intensitate medie (cam 190 de grade) punem margarina la topit intr-o cratita medie la foc mic (in cratita trebuie sa aiba loc si restul ingredientelor) si o lasam sa se topeasca integral.

Dupa ce s-a topit, o lasam pe foc si adaugam zaharul Muscovado pe care il amestecam bine pana integreaza toata margarina (aici e nevoie de putina rezistenta fizica si o lingura de lemn). In cratita se adauga apoi faina cu cacao si bicarbonat, care se amesteca bine, insa nu se va omogeniza.

Se ia cratita de pe foc si se lasa un pic sa se odihneasca dupa care se adauga si ouale care se amesteca bine (atentie sa nu se "coaca" si sa devine ca niste suvite de omleta, este indicat sa amestecati foarte energic si sa puneti putin cate putin).
Imediat ce s-a omogenizat bine compozitia, se adauga ciocolata care nu trebuie lasata sa se dizolve complet ci doar sa fie o compozitie cat de cat uniforma. Se pune apoi compozitia pe tava tapetata si se lasa la cuptor pentru 15-20 de minute.

Cum stim cand e coapta? Scobitoarea trebuie sa iasa cu frimituri lipicioase si negresa trebuie sa aiba o crusta uscata dar sa fie moale in interior.
Inainte de servire se poate pudra cu zahar.

Vedeta retetei, zaharul Muscovado poate fi inlocuit cu zahar fin, insa gustul va fi usor diferit.

Ingredientele folosite au fost:
 - 150 gr margarina Rama Maestro
 - 300 gr Zahar Muscovado
 - 75 gr cacao cernuta
 - 150 gr faina cernuta
 - 1 lingurita bicarbonat de sodiu
 - 1 praf de sare
 - 4 oua
 - 1 lingurita esenta de vanilie
 - 150 gr ciocolata cu lapte, neagra sau amestec
 - zahar pudra

Un comentariu: