De ceva timp imi doream sa incerc sa fac pizza acasa, pentru ca este unul din felurile mele preferate de mancare dar si pentru ca imi place sa cred ca nu exista secrete in nici un fel de mancare pentru noi.
Astfel, ca testare inainte de aniversarea zilei mele de nastere, am incercat un blat de pizza simplu, care poate fi consumat foarte bine si ca foccacia, daca este pregatit simplu, doar cu ierburi.
Am cantarit 750 gr de faina (cred ca merge si mai putina, dar o sa testez in retetele urmatoare), peste care am adaugat doua plicuri de drojdie uscata (la plic), am amestecat-o si am lasat-o sa se odihneasca 15 min.
Separat, am pus intr-un bol 400 ml de apa peste care am adaugat o lingura de zahar si 3 linguri de ulei de masline.
Dupa ce au trecut cele 15 minute, am inceput sa pun treptat faina peste apa si sa amestec energic cu telul (se poate face si cu mixerul, cu paletele speciale pentru framantat). Se adauga si 2 lingurite de sare.
Cand aluatul devine mai "vartos", se baga mainile si se framanta bine (e nevoie de ceva forta pentru un aluat cu atat de multa faina).
Dupa ce a inglobat toata faina din celalalt castron, se poate scoate pe masa si framanta pana absoarbe toata faina. Intre timp, se unge cu putin ulei un castron mai mare si se pune aluatul la crescut pentru o ora, timp in care aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul. Atentie ca in camera in care creste aluatul sa fie cald si sa nu fie curent (eu am pornit cuptorul si l-am lasat sa creasca pe aragaz).
Dupa o ora, se scoate aluatul, se mai framanta putin si se imparte in numarul dorit de portii: daca se doresc mono-portii, aluatul este suficient pentru 16 astfel de portii; daca se doreste o pizza clasica, atunci aluatul se imparte in 3 (pentru o pizza de 30 cm) sau in 6 (pentru pizza de 20 cm). Pentru foccacia se imparte, preferabil in 4, iar daca se doresc pizze si mai mici se poate imparti in 2, urmand ca apoi sa se decupeze cu paharul in functie de dimensiunea dorita. Se pune din nou la crescut pentru inca 15 minute. Daca nu ati pornit deja cuptorul, este bine sa il porniti, preferabil la maxim (sau foarte aproape, trebuie sa ajunga la 220 grade).
Se ia apoi fiecare biluta si se intinde cu facaletul; pentru foccacia, este un moment bun sa se adauge ierburile.
Noi am adaugat oregano si rozmarin insa in functie de preferinte se pot adauga si bucatele mici de usturoi sau chiar cascaval ras.
Foile astfel intinse se pot pune fie in forma speciala de pizza, fie pe tava de la cuptor. Indiferent de alegere, este bine ca tava / forma sa fie tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt.
In continuare, exista mai multe variante. Pentru foccacia, se lasa foaia simpla, eventual se poate stropi cu ulei de masline
- se va coace aproximativ 6-7 minute pe fiecare parte. Pentru pizza care se va servi imediat, se unge foaia cu sos de rosii si se adauga ierburi uscate, dupa preferinta (eu am pus oregano si piper) - se coace 10 minute . Se mai poate face si pizza pentru congelat, pe care nu se pune nimic, ci doar se pune la copt pentru 10-12 minute (va ramane mai alba din acest motiv).
Pentru retetele complete de pizza, consultati sectiunea
pizza :)
Ingrediente necesare:
- 750 gr faina alba
- 2 plicuri drojdie uscata
- 400 ml apa
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite sare
- faina pentru suprafata de lucru
- ulei pentru uns vasul in care se pune la crescut
- condimente pentru foccacia: rozmarin macinat, oregano uscat
- sos de rosii si oregano uscat pentru pizza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu