duminică, 8 iunie 2014

Aperitiv cu struguri si fistic

Aceasta gustare este una foarte apreciata printre prietenii nostri si este unul dintre felurile de mancare cu care nu dai gres niciodata. Prepararea ei este foarte simpla, insa necesita putina indemanare si ceva mai mult timp liber, drept pentru care eu o recomand pentru week-end, cand aveti mai mult si rabdare.

Pentru inceput, se spala un ciorchine de struguri si se lasa la scurs intr-un castron.
Se iau apoi cam 100 - 120 gr de fistic fara coaja (daca luati fistic crud, va recomand sa il puneti putin in tigaia incinsa pana se rumeneste, pentru ca va da o aroma deosebita. De asemenea, ar fi bine sa aveti si un pic de fistic sarat (puteti sara fisticul in tigaie, insa trebuie mai intai udat putin ca sa se lipeasca sarea de el si sa o absoarba).

Dupa ce s-a racit fisticul, puteti incerca sa il decojiti putin, insa nu este obligatoriu. Se pune apoi tot fisticul intr-un blender si se macina. Nu este obligatoriu sa existe doar bucati mari sau mici la final, deoarece bucatile mici creeaza un strat uniform insa aroma lor e slaba, pe cand cele mari se lipesc mai greu dar dau o aroma puternica. Asadar, e bine sa aveti din toate felurile.
Se prepara apoi crema de branza, amestecand cu mixerul 300 gr branza de capra cu 7-8 linguri de smantana lichida (31% grasime).

Crema astfel obtinuta, daca nu se foloseste imediat, trebuie pusa la frigider pentru ca isi va lasa zer.
Se ia apoi cate o boaba de strugure, se scoate de pe ciorchine si se usuca intr-un servetel (e bine sa faceti asta cu mai multe boabe deodata, pentru a economisi timp). Boaba de strugure se pune pe o scobitoare, cu atentie sa nu se desprinda atunci cand se lasa in jos.
Se dau apoi strugurele prin crema de branza, avand grija ca aceasta sa se raspandeasca cat mai uniform.
Dupa aceea, se trece prin fistic care se va lipi de branza.


Aperitivele se pun pe un platou, aranjate dupa cum doriti (eu le pun de obicei pe margine si cu alte aperitive in mijloc, pentru a fi usor de luat de catre oaspeti. Din cantitatile folosite de mine ies in jur de 50 de gustari, suficiente pentru 6 - 8 persoane

Ingredientele necesare sunt:
 - un ciorchine de struguri
 - 300 gr crema de branza de capra
 - 7-8 linguri de smantana lichida 31% grasime
 - 120 gr fistic fara coaja
 - scobitori

Un comentariu:

  1. arata delicios si sunt perfecte pentru vara :) ce bine ca avem weekend prelungit! avem timp de experimente :D

    RăspundețiȘtergere