vineri, 7 octombrie 2011

Prajitura cu Banane si nuca

Prima prajitura pe care doresc sa v-o prezint este una dintre prajiturile pe care imi place cel mai mult sa le prepar. Este o reteta simpla, destul de greu de gresit, rapida si intotdeauna delicioasa. Si ce imi mai place foarte mult la ea e ca daca iti folosesti putin imaginatia, poate sa iti iasa de fiecare data altceva, daca schimbi doar 2 ingrediente.
Varianta cu banane si nuci a fost prima pe care am pregatit-o, deoarece imi plac foarte mult bananele, in special cele mai putin coapte.

Intotdeauna imi pregatesc toate ingredientele la indemana inainte de a ma apuca de treaba, pentru a fi sigura ca nu alerg prin bucatarie sau camara dupa ele. Astfel, mi-am scos ouale si margarina din frigider (folosesc margarina de copt cu 70% grasime, pentru ca are un continut redus de apa), am zdrobit nucile, am decojit bananele si le-am pasat cu furculita, si mi-am scos sita de faina la indemana.
Pentru ca aluatul se prepara destul de rapid, am pornit cuptorul la maxim (240 grade) inainte sa ma apuc de prepararea propriu-zisa.
Asadar, am luat margarina de copt pe care am topit-o ( in cuptorul cu microunde timp de 1 minut) si am lasat-o sa se odihneasca putin, timp in care am cernut faina (am observat ca prajiturile ies mult mai pufoase si cresc mai mult daca faina este cernuta proaspat) si am amestecat-o cu putin bicarbonat stins cu zeama de lamaie.
Sfat: Daca puteti, folositi faina integrala pentru ca este mai sanatoasa, da un gust mai bun prajiturilor si o culoare mai apetisanta
Am adaugat apoi zahar, nucile zdrobite si bananele, am batut putin ouale si le-am turnat si pe ele, peste care am pus margarina topita. Dupa ce am amestecat bine cu mixerul (cu paletele pentru framantat), am turnat amestecul in doua tavi mici de chec tapetate cu hartie de copt si am dat la cuptor.
Am lasat cele doua prajituri sa creasca vreo 15-20 de minute, dupa care am dat focul o treapta mai incet (200 grade) si am mai lasat 45 de minute.
Sfat: Prajitura este coapta atunci cand, daca introducem o scobitoare in ea, aceasta iese curata.
Am scos prajturile pe un tocator de lemn, le-am lasat 10 minute sa se raceasca, dupa care le-am scos cu tot cu hartie si le-am pus pe 2 platouri.

Dupa ce se raceste mai bine, poate fi taiata (daca este taiata calda se va strange si nu va mai fi la fel de pufoasa), si arata asa:

Alte variante pe care le-am incercat sunt: banane si lamaie sau caise si nuci; functioneaza aproape orice nu este prea zemos sau prea greu.

Ingredientele folosite pentru 2 buc:
 - 150 g margarina de copt
 - 350 g faina
 - 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu (+1/2 lamaie pentru stins)
 - 150 g zahar
 - 80 g nuci decojite
 - 250 g banane decojite
 - 4 oua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu