duminică, 30 octombrie 2011

Vita in bere



Nu prea obisnuiesc sa beau alcool, in schimb imi face o deosebita placere sa il folosesc la mancare. Astfel ca, atunci cand am descoperit o reteta de vita in bere nu am ezitat sa o pun in practica, si desigur sa experimentez (putin) pe baza ei. In primul rand aveti nevoie de un ceaun de fonta cu capac (sau din ceramica/lut). Vasele de yena/inox nu mi-au dat rezultate prea grozave (banuiesc ca e ceva legat de proprietatile termice ale materialelor).

Taiati cativa catei de usturoi feliute si niste ceapa solzisori si puneti-le sa se caleasca, preferabil direct in vasul de fonta pe focul de la aragaz.
Se ia carnea de vita, se taie bucati maricele (cam cat un kiwi) si se caramelizeaza un pic intr-o tigaie (se rumeneste usor pe toate partile). Eu personal prefer sa fac un sos omogen din ulei de masline si cub cu gust de vita (cam 3-4 linguri de ulei la un cub). Cu acest sos "masez" carnea, astfel incat sa se patrunda egal pe toate partile apoi tavalesc carnea printr-o tigaie bine incinsa, fara sa mai adaug ulei. Cand carnea s-a caramelizat o rastorn peste ceapa calita. 
Sfat: Daca ati calit ceapa si usturoiul intr-o tigaie acum ar fi momentul sa mutati totul intr-un vas mai mare care poate fi folosit atat pe foc cat si in cuptor (ceaunul de fonta este perfect).
Peste carnea amestecata cu usturoiul si ceapa calite se toarna bere Guiness (din pacate nu am incercat cu alta bere, inca), si suc de fructe dulce acrisor (nectar de cirese/visine). Se adauga supa concentrata de vita (cub sau gelatina). Dupa ce incepe sa fiarba, se acopera, si se da la cuptor pentru 3-4 ore (incingeti cuptorul in prealabil la foc mediu).

Ca si garnitura puteti folosi pilaf de orez, sote de ciuperci (sau de legume) sau chiar paste.



Pentru a da o nota deosebita puteti face in felul urmator: Folositi suc natural de prune la vita (nectar nu tuica :D). Separat puneti niste apa la fiert si, cand da in clocot, adaugati prune deshidratate sa fiarba 2-3 minute. Lasati-le sa se scurga bine (cat sta vita la cuptor, au timp suficient). Cand considerati ca vita e aproape gata, perpeliti intr-o tigaie niste bacon taiat bucati, si dupa 2-3 minute adaugati prunele. Prajiti-le impreuna cateva minute, amestecand des.
Scoateti carnea pe farfurii (sau pe un platou) presarati prunele prajite cu bacon peste si turnati sos dupa gust. Adaugati garnitura aleasa, si bucurati-va de o carne extraordinar de gustoasa si de frageda.

Sfat: Aveti grija ce carne folositi. Datorita timpului lung de stat la cuptor chiar si o carne mai tare devine frageda, dar pielitele mari nu dispar. Curatati pielitele daca exista.

Ingrediente:
2 cepe medii
4-6 catei de usturoi
600-700 grame de carne de vita
0.5L bere Guiness
0.7L suc natural de fructe (dulce-acrisor)
Condimente - eu am folosit doar cub de vita
Extra:
300 grame prune deshidratate
150 grame bacon

Sfat: Ca de obicei cantitatile pot fi modificate in functie de gust. Aveti grija ca lichidul sa acopere cu macar 2 centimetri carnea, altfel se va evapora prea repede. Daca nu va place sa folositi cuburi puteti folosi condimente dupa gust cand caramelizati carnea si puteti face o supa concentrata in casa (google-ati "supa concentrata din oase" o sa gasiti destule retete)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu