sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Placinta de peste

Desi nu ma dau in vant dupa peste, exista un fel de mancare - din peste - care imi place foate mult. Este o placinta pescareasca destul de simplu de facut si foarte gustoasa.
Avem nevoie de cateva feluri de peste - din care unul sa fie afumat. Eu am folosit somon, cod, stiuca si macrou afumat. Primele trei le-am cumparat sub forma de file - au putine oase si sunt usor de curatat. Alte ingrediente necesare sunt: cateva oua, praz, smantana, piure de cartofi, supa de peste (in lipsa acesteia se  dizolva un cub de legume sau pui in 400ml apa fiarta), unt, faina si cascaval.

 Inainte de toate se face supa (ca sa aiba timp sa se raceasca), se pun 4-5 oua la fiert (se fierb tari), se face piure dintr-un kg de cartofi si pestele se taie bucati si se curata de oase. In piure se pot adauga 2 galbenusuri de ou.
Intr-un vas se pune untul la topit, se adauga faina si se amesteca bine, apoi se adauga supa - treptat - astfel incat sa se incorporeze faina. Cand sosul s-a omogenizat se adauga smantana si se lasa pe foc mic (amestecand din cand in cand) pana cand incepe sa fiarba. Se adauga tot pestele si se amesteca usor. Se lasa inca 5-10 minute sa fiarba la foc mic.
Se toarna pestele intr-o tava, se aseaza prazul pe toata suprafata si, peste acesta, ouale taiate sferturi. Daca nu aveti rabdare sa asezati prazul il puteti taia mai marunt si sa il presarati pe toata suprafata.
Se rade putin cascaval si se toarna piureul astfel incat sa acopere toata suprafata, si se da la cuptor pentru 30 de minute. Galbanusul din piure il va face mai pufos, si va capata o culoare frumoasa in cuptor.

Pofta buna!


Ingrediente:
200g somon;
200g stiuca;
200g cod;
200g macrou afumat;
400ml supa;
50g unt;
50g faina;
150ml smantana;
100g cascaval ras;
4-5 oua fierte;
300g praz;
1kg piure de cartofi (facut dintr-un kg cartofi, 40g unt si 2 galbenusuri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu