sâmbătă, 21 iunie 2014

Ghid: Mamaliga

Sunt convins ca nu e novoie de nici un fel de prezentare pentru cunoscuta mamaliga. Este usor de facut si nu e nevoie decat de malai (faina de porumb), apa si putina sare.
Mamaliga poate avea consistenta diferita, in functie de cat de multa apa punem, cat o fierbem si ce fel de malai folosim. In general se foloseste malai grisat (cel care se gaseste peste tot in comert). Eu personal fac mamaliga din ochi, dar in mod normal trebuie 3-4 cani de apa la o cana de malai. Cel mai bine se face intr-un ceaun de fonta, dar la fel de bine se face si intr-un vas ceramic. In alte vase se poate arde mult mai usor, si se vor curata foarte greu. Dar sa trecem la reteta...
Se pune apa la fiert, cu putina sare. 
Cand incepe sa fiarba se toarna malaiul in ploaie, amestecand incontinuu (preferabil cu un tel).
Dupa ce se adauga suficient malai se mai amesteca putin si se lasa sa fiarba 2-3 minute.
In cazul in care pare prea subtire se mai poate adauga malai amestecand vartos.
La final se poate rasturna pe o farfurie (suficient de mare si adanca) pentru a fi servita cu branza si smantana. Poate fi folosita si ca garnitura sau pentru a prepara alte mancaruri.

Ingrediente:
1 cana malai;
3-4 cani de apa;
o lingurita de sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu