sâmbătă, 21 iunie 2014

Snitele condimentate

Stiu ca prajirea nu este cea mai sanatoasa metoda de prelucrare a carnii, motiv pentru care incerc sa nu prajesc foarte des (cam 1-2 ori pe luna). Insa sunt mici trucuri care o fac mai putin daunatoare si incerc sa le aplic cat se poate de des.
Unul dintre ele este incingerea uleiului inainte de a scufunda carnea in el. Astfel, carnea "se inchide" imediat ce a intrat in contact cu uleiul, se prajeste si absoarbe mai putina grasime.
Un alt truc este folosirea uleiului de floarea soarelui, care are punctul de fumegare la o temperatura inalta (ceea ce inseamna ca degaja compusi toxici mai tarziu decat alte grasimi).
Nu in ultimul rand, este indicat sa folosim o cantitate mai mare de ulei (baie) mai degraba decat o pelicula, mai ales daca prajim mai mult timp, pentru ca astfel riscul ca temperatura uleiului sa treaca de punctul de fumegare este mai mica. Nu este indicata refolosirea uleiului, datorita particulelor care pot ramane in suspensie si degrada mancarea pregatita a doua oara.
Dar, destul despre prajire, sa trecem la reteta. Este una foarte simpla, delicioasa si care te poate salva din incurcatura cand ai oaspeti (pe noi cel putin ne-a salvat).

Pentru inceput se taie pieptul de pui suvite cat mai subtiri (ca pentru mancare chinezeasca).
Separat, se prepara o maia amestecand 3 oua cu 3 linguri de faina si 3 linguri de pezmet, peste care se adauga condimente. Noi am folosit o lingurita rasa de Delikat, o lingurita cu varf de chili si piper mozaic proaspat macinat.

Intr-o tigaie, se incinge suficient ulei pentru toata cantitatea de pui (mie mi-au intrat cam 500 ml). Dupa ce uleiul s-a incins suficient (bucata de pui sfaraie imediat ce a fost pusa in tigaie), se lasa focul mai mic, dar nu la minim.
Se da fiecare bucata de pui prin maia astfel incat sa fie acoperita pe toate partile si se pune la prajit in tigaie pana se rumeneste usor.

Se intoarce dupa 1-2 minute pe partea cealalta, iar dupa 4-5 minute ar trebui sa fie gata. Atentie: uleiul trebuie sa acopere macar pana la jumatate snitelele.
Se scoate apoi fiecare snitel pe o farfurie acoperita cu 2 servetele care sa absoarba excesul de grasime.
Pentru servire, va recomand sa asortati sosuri dupa preferinta.
Ingredientele folosite au fost urmatoarele:
 - 1 piept de pui dezosat si fara piele
 - 3 oua
 - 3 linguri de faina
 - 3 linguri de pesmet
 - Delikat
 - 1 lingurita cu varf de chili
 - piper mozaic proaspat macinat
 - 500 ml ulei




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu