joi, 28 august 2014

Orez cu pui si curry

Intotdeauna mi-a placut sa improvizez in bucatarie. Printre cele mai reusite mancaruri obtinute astfel se afla, cu siguranta, orezul cu pui si curry. Totul a pornit de la putin pui ramas negatit si de la o pofta inexplicabila de curry (nu este printre preferatele mele). Am folosit orez (integral), lapte de nuca de cocos (am tot timpul o conserva sau doua in camara), carne de pui, morcov, ghimbir, alune de padure (crude) si condimente: curry, piper, putin chili si sare.
Am inceput prin a pregati orezul. Intr-o craticioara am pus o cana mica de orez si am asezat-o pe foc. Am lasat orezul sa se incalzeasca putin (3-4 minute), amestecand permanent in acest timp.







 Dupa ce boabele au inceput sa se "deschida", am adaugat apa (de trei ori mai multa decat orezul). Am adaugat o lingurita plina de curry si putin praf de chili, apoi am pus un capac peste si am lasat sa fiarba astfel cam 15 minute (amestecand din cand in cand). Eu am folosit orez intregral (brun) care fierbe destul de greu. Daca folositi orez cu bob alb nu va fi nevoie decat de o cantitate dubla de apa.
Cat timp a fiert orezul am pregatit restul ingredientelor. Am tocat trei pulpe de pui cu satarul (ca sa nu fie prea marunt). Am ras niste morcov si am taiat ghimbirul cubulete mici. Am macinat piper din belsug si am presarat un praf de sare peste carne.
Am luat o mana de alune crude si le-am rumenit intr-o tigaie. Astfel capata un gust mai intens, iar coaja se curata mai usor.
Alunele le-am zdrobit grosier dupa ce le-am curatat de coaja.
Dupa ce am pregatit aceste ingrediente, am luat capacul de pe orez si l-am lasat pe foc mic pana a scazut complet. La final trebuie sa fie aproape facut (va mai fierbe putin alaturi de restul ingredientelor).
Am pus o lingura de ulei intr-o tigaie si am dat ghimbirul la calit. Am adaugat carnea si, cand a inceput sa se rumeneasca, am rasturnat si morcovul ras peste. Am mai adaugat putin curry si am a tinut pe foc mic inca cinci minute amestecand frecvent. Am adaugat alunele si laptele de nuca de cocos.
La 2-3 minute dupa ce a inceput sa fiarba, am adaugat si orezul. Am lasat pe foc mic pana cand a scazut aproape complet. Nu uitati sa amestecati din cand in cand.
Se serveste cald si nu are nevoie de garnitura sau alte adaosuri.
Pofta buna!

Ingrediente:
o cana mica (150ml) de orez;
350g carne de pui;
500ml lapte de nuca de cocos;
50g alune de padure (crude);
1 morcov;
100g (o radacina mai mare) de ghimbir;
condimente: 1-2 lingurite de curry (dupa gust), piper, chili (dupa gust) si sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu